bike shop

architectural design

 

A downtown Toronto bikeshop to serve a new condo community offered a space that allowed our design to take advantage of height. An existing lowered slab in one area became the bike repair shop with a custom bent steel counter separating it from the sales floor.  Above this area, we worked with an industrial mezzanine fabricator to build an overhead storage for repaired bikes awaiting pick-up. The entire 3,000 sf store was based on an affordable, industrial aesthetic exposing the intricacies of the piping and structure that support the residential units above. The ceiling of bikes  and wall of bikes exhibit the honesty of the space allowing the bikes to define the space.

Client:  Gears Bike Shop  •  Architect: Michelle Grant, simonjames  •  Mechanical/Electrical Engineer:  Axon Engineering, Inc.

Contractor:  Peloton Contracting, Ltd.  •  Steel Mezzanine Fabricator:  Eagle Steel, Inc.